Meny Stäng

 

Barndomshemmet från sekelskiftet

I en stor u-formation, med en fristående byggnad, ligger sekelskiftesgården Ol-Kalsas. För fyra år sedan flyttade Emma Thörn Holmstrand hit, tillsammans med sin man Martin. Gården är i familjens ägo sedan början av 1990-talet, och nu behöver sammanlagt 164 gamla fönster lite kärlek. 

Emma och Martin flyttade till Järvsö, där han växte upp, för fyra år sedan. Gården Ol-Kalsas ligger fem minuter söder om Järvsö by. På bottenvåningen bor det unga paret med sin dotter, och på övre plan har Martins föräldrar sin bostad.

     – Vi bodde i lägenhet innan, berättar Emma.  När vi kom hit började vi med att måla ett av rummen med en modern, billig plastfärg, vi visste inte bättre. Det får vi ångra bittert nu när vi måste skrapa bort den, säger hon med ett skratt.

Hon sitter i vardagsrummet som har 120 år gamla tapeter. Alla kakelugnar på gården finns kvar, liksom vissa originalväggar och innertak. En punschveranda i två våningar pryder husets entré. Efter att gården stått öde i många år, bosatte sig här fyra familjer som arbetade på det intilliggande sågverket under 1900-talet.

Tanken är att Emma och Martin ska ta över gården inom en snar framtid. Då kommer de att ha åtta rum till sitt förfogande.

Intresset för byggnadsvård väcktes när de behövde renovera ett fönster i badrummet. De blev nyfikna på hur fönstren var konstruerade, och ingen vet egentligen varför man använt sig av spårfalsning, en metod från 1700-talet som innebär att hela fönstret, inklusive ramen, måste monteras isär för att få ut glaset. Och fönstren är som sagt 164 stycken till antalet, så det är lite att bita i.

– Det här väckte något hos oss, säger Emma. Vi började titta på online-föreläsningar om traditionell byggnadsvård, vi plöjde litteratur och pratade med kunnigt folk. Nu vill vi renovera den här gården med omsorg.

Bostadshusets exteriör i hyvlad panel målades med plastfärg för ett antal år sedan. Den kommer Emma och Martin att återställa och stryka med linoljefärg. Den övriga byggnaden ska målas med slamfärg.Om man ägnar sig åt renovering av gamla hus är det självklart en ynnest att ha en butik som Hälsingeprägel nästgårds.

– Karin Li som driver butiken är genuint intresserad av byggnadsvård, säger Emma. Hon är kunnig och gör alltid det lilla extra. Det är toppen att hon har så många lokala leverantörer i sitt sortiment. Vi köper allt hos henne; linoljefärg, kitt, penslar, borstar – allt vi behöver för att ta hand om gården på bästa sätt.

Hon tycker att Hälsingeprägel är ett ställe att inspireras av, även för den som inte går i renoveringstankar. Det finns så mycket att njuta av att man vill vandra runt där i flera timmar.

– Butiken är vacker, inbjudande och doftar gott av linoljefärg. Det koncept som Karin Li har utvecklat sedan hon tog över butiken är så fräscht, där finns något för alla.