Meny Stäng

Går du i renoveringstankar? Här är några tips!

Det kan vara dyrt att köpa billigt
Många vill att det ska vara billigt och gå snabbt, men det lönar sig i längden att använda byggmaterial och inomhussnickerier i trä av hög kvalitet. Det är extra viktigt om du renoverar ett äldre hus.

Lyssna på husets själ innan du sätter igång. Vad vill den här miljön ha sagt?
Det kan låta flummigt men handlar helt enkelt om att alla hus inte passar i samma ”kläder”.

Du kan få nytillverkade snickerier med dina gamla som mall
Ofta går det också utmärkt att restaurera de snickerier som är gamla. Dörrfoder, golvlister, taklister och socklar.

Är husets fasad målad med linoljefärg?
Det är inte säkert att alla husets alla sidor behöver målas om samtidigt. Norrsidor står sig längre än södersidor som mattas ner av solen. Man brukar räkna med att linoljefärgen håller mellan 8 och 15 år innan det behövs en ommålning.

Linoljefärg lämpar sig för många typer av underlag
Linoljefärg kan man måla med på nästan alla underlag. Obehandlat såväl som behandlat trä, MDF och andra skivor. Tryckimpregnerat trä går bra om det har torkat ute i minst ett år. Det går även bra att måla med linoljefärg på gammal puts och betong. Du kan också måla på exempelvis gips, eternit, kakel, glas och metall.

Detaljerna är viktiga
Fönster- och dörrbeslag, lådknoppar, krokar och handtag – det ger ditt hus ett autentiskt utseende och skapar rätt känsla. Det finns tillverkare av nya smidesprodukter som använder sig av flera hundra år gamla unika modeller.

Det är skönt att vara lite påläst
Lite kunskap om färger, tekniker, materialval och handfasta råd är bra att ha i ryggen. Det finns ett stort utbud av böcker om byggnadsvård, instruktionsfilmer, forum och föreläsningar på nätet och – inte minst – proffsiga återförsäljare med expertkunskap som kan hjälpa dig.

Ha en realistisk tidsplan
Räkna med att du kommer att stöta på överraskningar när du renoverar ett gammalt hus. Det kan handla om hur fönstren är konstruerade eller vilken isolering som använts – och du vill förstås göra renoveringen på rätt sätt. Så stressa inte, låt det ta sin tid.